Kleurenkaarten maken van je acrylverf

Als je kleurenkaarten maakt leer je je verf goed kennen. Kleurenkaarten zijn kaarten met mengcombinaties van je eigen kleuren.

Ik doe het voor met de volgende kleuren:
• primair geel*
• pyrrolerood*
• magenta
• ultramarijn*
• phtaloblauw
• gebrande omber*

* (kleuren die het meest gebruik, zie ook mijn blog over werken met een beperkt palet)

Maak eerst voor elke kleur die je hebt een kaart. Ik heb zes kleuren, ik maak dus zes kaarten. Gebruik stevig papier en behandel het eventueel voor met gesso. Zet op elke kaart de naam van de hoofdkleur.

Maak op elke kaart voor iedere kleur een kolom aan. Ik heb zes kleuren, ik maak dus zes kolommen. Elke kolom verdeel je in drie rijen.

Zet op elke kaart de namen van de kleuren die je gebruikt. Houd daarbij dezelfde volgorde aan. Bij mij ziet het er dus zo uit:

Daarna begin je bij je eerste kaart. Noteer eerst de naam van de hoofdkleur bovenaan de kaart. Zet de hoofdkleur er ook in pure vorm naast.

Op dit eerst blad staat primair geel natuurlijk meteen als eerste kleur op de kaart linksbovenin. Ik kan de kleur niet met zichzelf mengen, daarom gebruik ik deze kolom om drie variaties met titaanwit te maken. Je kunt zelf een balans kiezen. Het voordeel hiervan is dat je dan ook meteen weet wat voor effect je krijgt als je wit door deze kleur mengt.

Daarna is in mijn geval in de tweede kolom de menging met pyrrolerood aan de beurt. In de eerste rij meng ik een klein beetje pyrrolerood door het geel. In de tweede rij voeg ik wat meer rood toe en in de derde rij nog meer. Dit geeft een mooi beeld van de mogelijke mengkleuren van primair geel en pyrrolerood.

Daarna schuif ik op naar de volgende kolom, dat is in dit geval magenta. Natuurlijk zullen de mengkleuren die hier ontstaan niet zoveel verschillen van de mengkleuren die ik krijg door pyrrolerood en primair geel te mengen. Dat komt doordat je met magenta en primair geel perfecte oranjes en roden kunt maken.

Daarna zijn bij mij ultramarijn, phtaloblauw en gebrande omber nog aan de beurt. De werkwijze is telkens hetzelfde; bij elke stap iets meer van de mengkleur door mijn hoofdkleur.

Hiermee is mijn eerste kleurenkaart klaar. Ik ga dan door naar de volgende. In mijn geval is dat de kaart voor pyrrolerood. Nu kom ik in de eerste kolom primair geel tegen. In de tweede kolom kom ik pyrrolerood tegen, dat is de hoofdkleur, dus ook hier ga ik gewoon drie stappen wit toevoegen aan het rood. Daarna komen de overige kleuren aan de beurt.

Na een tijdje zwoegen en zweten is het dan zover: de kleurenkaarten zijn klaar!

Vooral als je nog niet zoveel ervaring hebt met mengen is dit erg nuttig om te doen. Je kunt nu in één oogopslag zien wat kleuren met elkaar doen. Zie hieronder bijvoorbeeld eens wat een wereld van verschil het maakt of ik ultramarijn of phtaloblauw met gebrande omber meng!

Veel plezier met schilderen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.